Maisemarakennuttaja (RAP) on alan tarvelähtöinen pätevyys, joka kattaa maisema- ja viherrakennuttamisen sektorin.
Rakennuttaja toimii rakennushankkeessa tilaajan edustajana. Rakennuttajan tehtävänä on varmistaa, että tilaajan asettamat toiminnalliset, laadulliset ja aikataululliset tavoitteet toteutuvat. RAP-pätevyystason tavoite on varmistaa rakennuttajan kyky toimia hankkeen vetäjänä ja rakennuttamistehtävien hyvä hallinta.
Pätevyysluokkia on yksi:
Pätevyysvaatimukset koostuvat koulutus- ja työkokemusvaatimuksesta.
Koulutusvaatimus koostuu tutkinnosta, rakennuttajan pätevyyskoulutuksesta ja pätevyystentistä.
Tutkintona edellytetään rakennus- tai viheralalla suoritettua vähintään AMK-tasoista tutkintoa tai vastaavaa aiempaa tutkintoa. Aiemman vastaavan tutkinnon tulee olla rakennusalalla vähintään teknikon tutkinnon tasoinen ja viheralalla vähintään hortonomin tutkinnon tasoinen.
Poikkeustapauksissa voidaan erityisen painavin syin hyväksyä muu korkeakoulututkinto, jota on täydennetty laajalla rakennus- ja viheralan täydennyskoulutuksella. Lisäksi tulee olla pitkä rakennuttamiskokemus haettua pätevyyttä vastaavalla osa-alueella.
Pätevyyskoulutuksena edellytetään FISEn hyväksymää RAP-pätevyyskoulutusta: vähintään kymmenen päivää kurssimuotoista tai jaksotettua maisema- tai infra-RAP-koulutusta, joka sisältää viherympäristön rakennuttamisen edellyttämät perustiedot ja tehtäväalueet seuraavilla osa-alueilla:
Taustatiedot
Hankehallinta
Hankkeen jälkihoito
Viheralan tutkinnon suorittaneilta edellytetään lisäksi vähintään 5 op:n täydennyskoulutus sisältäen maa- ja georakentamisen perusteet (keskeiset laskelmat ja mitä mitoituslaskelmilla haetaan – riippuvuussuhteet ja vaikutukset) sekä maarakentamisen kokonaisuuden hallinta (liite).
Hakijan tulee olla läpäissyt FISEn valtakunnallisen kirjallisen pätevyystason pätevyystentin (RAP-infra). Pätevyyttä haettaessa tentti ei saa olla 5 vuotta vanhempia.
RAP-koulutus on voimassa 7 vuotta siitä, kun se on hyväksytysti suoritettu. Tentti on voimassa 5 vuotta. Jos henkilö ei ole hakenut pätevyyttä 7 vuoden kuluttua koulutuksen päättymisestä, tulee hänen osoittaa päivityskoulutusta yhteensä 3 päivää hakemushetkeä edeltävältä 5 vuodelta suoritetun RAP-koulutuksen ja voimassa olevan tentin lisäksi.
FISEn hyväksymät RAP-koulutukset ja pätevyystentit löytyvät kohdasta pätevyyskoulutus ja tentit.
RAP- pätevyyteen vaaditaan rakennusalan tai maisemarakentamisen työkokemusta tutkinnosta ja työn vaativuudesta riippuen seuraavasti:
Työkokemuksen arviointiperusteet:
Pätevyys on voimassa 7 vuotta kerrallaan, jonka jälkeen pätevyys tulee uusia.
Pätevyyden uusimisella hakija osoittaa, että on toiminut aktiivisesti todetun pätevyyden määrittelemässä tehtävässä. Hakemuksesta tulee käydä ilmi tiedot työsuhteista, työkokemuksesta ja päivityskoulutuksesta pätevyyden voimassaoloajalta.
Vähintään 3 vuoden työkokemus pätevyyttä ylläpitävissä tehtävissä pätevyyden voimassaoloajalta. Osa tästä kokemuksesta tulee olla viimeisen kahden vuoden ajalta.
Pätevyyttä uusittaessa on osoitettava ylläpitäneensä ja kehittäneensä osaamistaan päivityskoulutuksella. Rakennuttamista tukevaa päivityskoulutusta tulee olla vähintään 3 koulutuspäivää (21 opetustuntia) tai 3 op edeltävältä 7 vuoden rekisteröintiajalta.
Jos jo todettua pätevyyttä ei uusita viimeistään seitsemän vuoden sisällä sen päättymispäivästä eli se ehtii mennä yli 7 vuotta vanhaksi, vaaditaan päivityskoulutusta yhteensä 10 päivää hakemushetkeä edeltävältä 5 vuodelta normaalilta uusimiselta vaaditun 3 päivän sijasta. Tässä tapauksessa tentti tulee uusia.
Pätevyyttä tai pätevyyden uusimista haetaan pätevyyskohtaisella määrämuotoisella sähköisellä hakulomakkeella. Hakulomakkeisiin pääset alla olevasta HAE PÄTEVYYTTÄ-painikkeesta tai sivuston samannimiseltä välilehdeltä.
Pätevyyshakemuksen käsittely- ja rekisteröintimaksut löytyvät Pätevyydet >Fise pätevyyden hakeminen> Hakuohjeet sivulta.
Hakemusten on oltava perillä viimeistään 2 viikkoa ennen pätevyyslautakunnan kokousta. Pätevyyslautakunnan tulevat kokoukset sekä lisätietoja pätevyyden hakemisesta antavan pätevyyslautakuntaa ylläpitävän sihteerijärjestö RAKLI:n yhteystiedot löydät täältä