Rakennussuunnittelija

Rakennussuunnittelijan pätevyys perustuu Rakentamislakiin 751/2023 sekä sitä täydentävään asetukseen (Valtioneuvoston asetus 1063/2024 rakentamisen suunnittelutehtävien ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä sekä tehtävissä edellytettävistä koulutuksista). Rakentamislain 93 §:n mukaan rakentamishankkeessa on oltava yksi tai useampi rakennussuunnittelija.

Rakennussuunnittelijan pätevyyden hakemisen yhteydessä voi lisäksi hakea Euroopan Unionin ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EU) mukaista arkkitehtirekisteröintiä.

Pätevyysluokat

FISE myöntää rakentamislakiin perustuvia pätevyystodistuksia seuraaviin vaativuusluokkiin.

Pätevyysluokka yleinen:

  • Tavanomainen
  • Vaativa
  • Erittäin vaativa
  • Poikkeuksellisen vaativa

Rakennussuunnittelutehtävien vaativuusluokat on esitetty valtioneuvoston asetuksessa 1063/2024 luvussa 2.

Pätevyysvaatimukset

Pätevyysvaatimukset koostuvat koulutus- ja työkokemusvaatimuksista. Alla on esitetty tiivistetyt pätevyysvaatimukset pätevyysluokittain.

1. KOULUTUS

Vaadittava tutkinto on rakentamislain 83 §:n suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimuksen mukainen. Opintovaatimukset ovat Valtioneuvoston asetuksen 1063/2024 rakentamisen suunnittelutehtävien ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä sekä tehtävissä edellytettävistä koulutuksista mukaisia.

Taulukko 1. Tutkinto- ja opintovaatimukset pätevyysluokittain.
LUOKKA TUTKINTO OPINNOT
Tavanomainen Suunnittelija on suorittanut vähintään:
- talonrakennuksen opintosuunnan teknikon (rakennusmestari) tutkinnon1);
- tekniikan kandidaatin tutkinnon (180 op2); tai
- muun soveltuvan ja edellä lueteltuja vastaavan tutkinnon.
Tutkintoon on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja rakentamisen tekniikkaan liittyviä opintoja vähintään 90 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia vähintään 40 op:
- asuntosuunnittelu;
- rakennusoppi ja rakennetekniikka; ja
- rakennuksen tekniset järjestelmät.
Rakennuksen sisätilan korjaus- ja muutostyön rakennussuunnittelutehtävässä voi suunnittelijana toimia myös henkilö, joka on suorittanut muotoilija AMK-tutkinnon, johon on sisältynyt tilasuunnitteluun ja sisustusarkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 90 op.
Vaativa ja erittäin vaativa Suunnittelija on suorittanut:
- arkkitehdin tutkinnon;
- rakennusarkkitehti AMK-tutkinnon;
- rakennusarkkitehdin tutkinnon3); tai
- muun soveltuvan ja edellä lueteltuja vastaavan tutkinnon.
Tutkintoon tai sitä täydentäviin opintoihin on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja arkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 120 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia vähintään 70 op:
- arkkitehtuurin historia ja teoria;
- julkisten ja palvelurakennusten suunnittelu;
- rakennusoppi ja rakennetekniikka; ja
- asuntosuunnittelu.
Rakennuksen sisätilan korjaus- ja muutostyön rakennussuunnittelutehtävässä voi suunnittelijana toimia myös henkilö, joka on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon tai sisustusarkkitehtitutkinnon, ja tutkintoon on sisältynyt tilasuunnitteluun ja sisustusarkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 120 op.
Poikkeuksellisen vaativa Suunnittelija on suorittanut:
- arkkitehdin tutkinnon; tai
- muun soveltuvan ja edellä vastaavan tutkinnon.
Tutkintoon tai sitä täydentäviin opintoihin on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja arkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 150 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia vähintään 90 op:
- arkkitehtuurin historia ja teoria;
- julkisten ja palvelurakennusten suunnittelu;
- rakennusoppi ja rakennetekniikka; ja
- asuntosuunnittelu.

1) Tähän luokkaan soveltuu myös talonrakennuksen opintosuunnan rakennusinsinöörin tutkinto.

2) Opintosuoritukset on ilmoitettu eurooppalaisen opintosuoritusten ja arvosanojen siirtojärjestelmän (European Credit Transfer System, ECTS) mukaisina opintopisteinä (op). Yksi opinto-piste vastaa 27 tuntia opiskelijan työpanosta. Mikäli aiemmat opintosuoritukset on ilmaistu opintoviikkoina, ne muutetaan opintopisteiksi kertomalla opintoviikot luvulla 1,5.

3) Näihin tutkintoihin rinnastetaan myös ennen rakennusarkkitehtikoulutuksen aloittamista suoritettu rakennussuunnitteluun suuntautunut rakennusinsinöörin tutkinto (suoritettu ennen vuotta 1972) ja välittömästi rakennusarkkitehtikoulutuksen lakkauttamisen jälkeen suoritettu rakennussuunnitteluun suuntautunut rakennusinsinöörin AMK-tutkinto (suoritettu vuosina 2000−2006).

Euroopan Unionin jäsenmaissa suoritettujen arkkitehtialan tutkintojen osalta käytetään ammattipätevyysdirektiivin liitteitä hyväksytyistä tutkinnoista (Ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EU) liitteet V/ 5.7.1 Arkkitehdit ja VI Arkkitehdin koulutuksesta annetut asiakirjat, joihin sovelletaan koulutuksen vähimmäisvaatimusten yhteensovittamiseen perustuvaa tunnustamista). Ulkomaisesta tutkinnosta tulee toimittaa ympäristöministeriön tekemä vertailu tutkinnon tason rinnastamisesta suomalaiseen tutkintoon.

2. TYÖKOKEMUS

Rakennussuunnittelijan pätevöitymiseen vaadittava työkokemus on rakentamislain 83 § suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimuksissa esitetty työkokemusvaatimus.

Taulukko 2. Työkokemusvaatimukset pätevyysluokittain.
LUOKKA TYÖKOKEMUS
Tavanomainen Ei kokemusvaatimusta.
Vaativa Vähintään neljän vuoden kokemus tavanomaisista suunnittelutehtävistä ja vähintään kahden vuoden kokemus avustamisesta vaativissa suunnittelutehtävissä. 2/3 osan kokemuksesta tulee olla hankittu vaaditun tutkinnon jälkeen.
Erittäin vaativa Vähintään kahden vuoden kokemus vastuullisena vaativassa suunnittelutehtävässä toimimisesta sekä 4 vuotta kokemusta tavanomaisen luokan suunnittelutehtävistä. 2/3 osan kokemuksesta tulee olla hankittu vaaditun tutkinnon jälkeen.
Poikkeuksellisen vaativa Vähintään kuuden vuoden kokemus vaativista suunnittelutehtävistä. Kokemus tulee olla hankittu vaaditun tutkinnon jälkeen.

Pääosan edellytetystä kokemuksesta on oltava kyseisen suunnittelualan suunnittelutehtävistä. Korjaus- tai muutostyön suunnittelijalla on oltava kokemusta korjausten tai muutostöiden suunnittelutehtävistä.

4. ARKKITEHTIREKISTERÖINNIN HAKEMINEN

Rakennussuunnittelijan pätevyyden hakemisen yhteydessä on arkkitehdin tutkinnon ja ennen vuotta 2014 rakennusarkkitehdin tutkinnon suorittaneilla mahdollisuus lisäksi hakea Euroopan Unionin ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EU) mukaista arkkitehtirekisteröintiä. Tätä rekisteröintiä ei voi hakea ilman rakennussuunnittelijan pätevyyttä. Myönnetty rekisteröintitunnus on voimassa vastaavan ajan kuin todettu pätevyys.

Arkkitehtirekisterin jäsenyysvaatimuksena on vähintään vaativassa vaativuusluokassa todetun pätevyyden lisäksi, että henkilön suorittama tutkinto on Euroopan Unionin ammattipätevyysdirektiivin mukainen arkkitehtialan tutkinto.

Pätevyyden uusiminen

Pätevyys on voimassa 7 vuotta kerrallaan, jonka jälkeen pätevyys tulee uusia.

Jos pätevyyttä haetaan aikaisempaa korkeammassa vaativuusluokassa, tulee sitä hakea uutena pätevyytenä.

ARKKITEHTIREKISTERÖINNIN UUSIMINEN

Arkkitehtirekisterin jäsenyys on voimassa vastaavan ajan kuin todettu pätevyys. Rekisteröinti uusitaan pätevyyden uusimisen yhteydessä.  Uusiminen edellyttää rakennussuunnittelua tukevaan pätevyyskoulutukseen osallistumista vähintään 105 opetustuntia kuluneen rekisteröintikauden aikana. Päivityskoulutukseksi luetaan suunnitteluun, rakentamiseen ja rakennuttamiseen liittyvien seminaari- ja koulutustilaisuuksien lisäksi myös mm. tutkimus- ja kehittämishankkeet sekä alan opetustehtävät. Päivityskoulutukseksi luetaan myös arkkitehtuurikilpailut ja ohjatut opintomatkat. Yhdestä kilpailusta tai ohjatusta opintomatkasta lasketaan hyväksi maksimissaan 15 opetustuntia. Päivityskoulutusvaatimusta ei voi kuitenkaan täyttää yksinomaan arkkitehtuurikilpailuilla ja ohjatuilla opintomatkoilla.

Hakuohjeet

Pätevyyttä tai pätevyyden uusimista haetaan pätevyyskohtaisella sähköisellä hakulomakkeella. Hakulomakkeisiin pääset alla olevasta "hae pätevyyttä"-painikkeesta tai välilehdeltä tai oman käyttäjätilisi "omat hakemukset" välilehden kautta.

Pätevyyshakemuksen käsittely- ja rekisteröintimaksut löytyvät Pätevyydet >Pätevyydet ja hakuohjeet> sivulta.

Hakemusten on oltava perillä viimeistään 2 viikkoa ennen pätevyyslautakunnan kokousta. Pätevyyslautakunnan tulevat kokoukset sekä lisätietoja pätevyyden hakemisesta antavan pätevyyslautakuntaa ylläpitävän sihteerijärjestö SAFA:n yhteystiedot löydät täältä

HAE PÄTEVYYTTÄ