Kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyys perustuu ympäristöministeriön asetukseen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta 782/2017. Asetuksen 12 § mukaan rakennushankkeeseen on nimettävä hankkeen kosteudenhallinnan valvonnasta vastaava henkilö.
Kosteudenhallintakoordinaattori toimii rakennushankkeessa hankkeeseen ryhtyvän edustajana. Hänen tehtävänään on valvoa ja ohjata rakennushankkeen kosteudenhallinnan toteutumista koko rakentamisprosessin ajan.
Luvanvaraisessa rakentamisessa hankkeen kosteudenhallintaselvityksessä hankkeeseen ryhtyvä ilmoittaa kosteushallintakoordinaattorina toimivan henkilön rakennusvalvontaviranomaiselle.
Pätevyysvaatimukset ovat linjassa TOPTEN-rakennusvalvontojen tulkintakortin 117c 01 (Kosteudenhallintaselvitys, merkitys ja sisältö) ja Kuivaketju10-toimintamallin kanssa.
Kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyydessä ei ole erillisiä pätevyysluokkia.
Pätevyysvaatimukset on johdettu maankäyttö- ja rakennuslain 132/1999 määrittämistä suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuusvaatimuksista vaativuusluokassa vaativa.
Pätevyysvaatimukset koostuvat koulutuksesta ja työkokemuksesta.
Koulutusvaatimus koostuu tutkinnosta ja opinnoista sekä kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyyskoulutuksesta ja pätevyystentistä.
Tutkintona edellytetään rakennusalalla suoritettua vähintään AMK-tasoista korkeakoulututkintoa tai vastaavaa aiempaa tutkintoa. Vastaavan aiemman tutkinnon tulee olla rakennusalalta ja tasoltaan vähintään teknikko.
Poikkeustapauksissa pätevyyslautakunta voi hyväksyä muun kuin rakennusalan korkeakoulututkinnon, jota on täydennetty laajalla rakennusalan täydennyskoulutuksella. Pätevyyslautakunta tekee näistä täydennyksistä tapauskohtaisen erillisen arvionsa.
Opintoina edellytetään, että tutkinto- tai sitä täydentävät opinnot sisältävät rakennusfysiikkaa vähintään 3 op.
Pätevyyskoulutuksena edellytetään FISEn hyväksymää korkeakoulutasoista kosteudenhallintakoordinaattorin 5 op täydennyskoulutusta.
Pätevyyskoulutuksen tulee olla vähintään viisi (5) päivää kurssimuotoista tai jaksotettua lähiopetuksena järjestettävää koulutusta, joka sisältää kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävän edellyttämät osaamisalueet (Kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyyskoulutuksen sisältö 14.2.2019).
FISEn hyväksymät kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyyskoulutukset löytyvät kohdasta pätevyyskoulutus ja -tentit.
Hakijan tulee olla läpäissyt FISEn valtakunnallinen kirjallinen kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyystentti. Pätevyyttä haettaessa koulutus ja tentti eivät saa olla 5 vuotta vanhempia. Tenttiin voi ilmoittautua, kun koulutuksen lähipäivät on käyty (näyttötyö on viimeistelyvaiheessa).
Kosteudenhallintakoordinaattorin (KHK) pätevyystentti järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Päätenttipaikkana on pääkaupunkiseutu, mutta tarpeen mukaan tentti järjestetään myös Oulussa. Katso seuraavan tentin ajankohta Pätevyyskoulutus ja -tentit
Lisätietoja kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyystentistä:
Kosteudenhallintakoordinaattorin työkokemuksena edellytetään pätevyyteen vaadittavan tutkinnon suorittamisen jälkeistä monipuolista kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävää tukevaa kokemusta yhteensä vähintään kaksi (2) vuotta. Referenssit voivat sisältää seuraavia tehtäviä:
Sovellettaessa poikkeustapauksista kirjattua tutkintovaatimusta, edellä mainittua työkokemusta tulee olla vähintään kahdeksan (8) vuotta.
Työkokemuksen arvioinnissa otetaan huomioon viimeisen 15 vuoden työkokemus.
Pätevyys on voimassa 7 vuotta kerrallaan, jonka jälkeen pätevyys tulee uusia. Uusimisvaatimukset koostuvat työkokemuksesta, työnäytteistä ja päivityskoulutuksesta.
Pätevyyden uusimisella hakija osoittaa, että on toiminut aktiivisesti todetun pätevyyden määrittelemässä tehtävässä. Hakemuksesta tulee käydä ilmi tiedot työsuhteista, työkokemuksesta ja päivityskoulutuksesta pätevyyden voimassaoloajalta.
Työkokemuksena edellytetään vähintään 3 vuoden työkokemusta pätevyyden mukaisissa tehtävissä pätevyyden voimassaoloajalta.
Työnäytteinä edellytetään listausta hakijan laatimista, hankkeeseen ryhtyvälle toimitetuista rakennushankkeen kosteudenhallintaselvityksistä viimeisen pätevyysjakson ajalta. Esitetyn luettelon pohjalta lautakunta valitsee raporttien laajuudesta riippuen 1 – 3 kpl esitettäväksi ja tekee niistä työnäytearvioinnin.
Päivityskoulutuksena edellytetään kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävien suorittamista tukevaa päivityskoulutusta vähintään kolme (3) koulutuspäivää (21 opetustuntia) tai 3 op edeltävältä seitsemän (7) vuoden pätevyysjaksolta.
Pätevyyttä tai pätevyyden uusimista haetaan pätevyyskohtaisella määrämuotoisella sähköisellä hakulomakkeella. Hakulomakkeisiin pääset alla olevasta HAE PÄTEVYYTTÄ-painikkeesta tai sivuston samannimiseltä välilehdeltä.
Pätevyyshakemuksen käsittely- ja rekisteröintimaksut löytyvät Pätevyydet >Fise pätevyyden hakeminen> Hakuohjeet sivulta.
Hakemusten on oltava perillä viimeistään 2 viikkoa ennen pätevyyslautakunnan kokousta. Pätevyyslautakunnan tulevat kokoukset sekä lisätietoja pätevyyden hakemisesta antavan pätevyyslautakuntaa ylläpitävän sihteerijärjestö RIL:n yhteystiedot löydät täältä